PENGAMBILAN SOYA ( ASPEK POSITIF DAN NEGATIF )
PENGAMBILAN SOYA DARI ASPEK POSITIF
Kanser
- Kanser payu dara
- Kanser prostat
- Kanser Kolon
Arteriosklerosis
Pengambilan soya yang kerap mencegah arteriosklerosis dan pengerasan arteri yang dikenali sebagai arteriosklerosis.
Jantung
Soya mengurangkan risiko trombosis koronari dan serangan jantung. Pengambilan soya yang kerap mencegah arteriosklerosis dan menjadikan darah lebih cair dan seterusnya meningkatkan peredaran darah melalui arteri koronari.
- Satu jenis masakan soya
- Dua gelas susu soya ( minuman )
- 30 hingga 50 gram tofu
- Burger berasaskan soya
Tulang
Soya meningkatkan kepadatan kalsium dan mencegah osteoporosis. Ini terutamanya disebabkan oleh tindakan estrogen isoflavon di dalam soya. Wanita, khususnya, mendapat manfaat dari keupayaan soya untuk memineralkan semula terutamanya semasa menopaus.
Menyediakan Protein
Kualiti biologi yang sangat baik ( pengganti protein haiwan yang sangat baik )
Berguna untuk menambah kualiti protein dari makanan lain seperti protein dari jagung atau gandum.
Mudah dihadam dan diserap.
Menopaus
Soya melegakan gejala-gejala yang tidak menyenangkan, disebabkan oleh kandungan isoflavonnya, iaitu sejenis hormon tumbuhan yang sebahagiannya menggantikan hormon semulajadi yang dihasilkan oleh ovari.
Pengurangan penghasilan estrogen semasa menopaus adalah salah satu punca ketidakselesaan yang dialami oleh ramai wanita peringkat hidup ini.
Kolesterol
Soya dan produk yang diperbuat daripada soya tidak mengandungi kolesterol sama seperti semua tumbuhan berasaskan tumbuhan yang lain. Ia juga kaya dalam asid lemak tak tepu yang membantu mengurangkan penghasilan kolesterol di dalam badan.
Diet Bayi
Susu soya ( minuman ) boleh digunakan sebagai pengganti kepada susu lembu dalam susu rumusan bayi.
PENGAMBILAN SOYA DARI ASPEK NEGATIF
Walaupun soya sangat bernutrisi dan memiliki khasiat perubatan yang luar biasa, tetapi ia mempunyai beberapa kelemahan yang tidak boleh diabaikan. Tidak ada di antara berikut yang tidak dapat diselesaikan dan ini tidak seharusnya menghalang pengambilan legum yang sungguh hebat ini, yang boleh dianggap sebagai perubatan pemakanan sebenar.
Asid Urik
Semua legum menghasilkan asid urik dan soya menghasilkan asid urik yang paling banyak ( 380 mg/100 g ). Daging lembu menghasilkan 130 mg/100 g ( pelbagai jenis daging lebih banyak ), dan susu tidak menghasilkan asid urik.
Asid urik soya tidak menimbulkan risiko terhadap kesihatan, terutamanya jika diet itu kaya dalam sayur-sayuran yang mengalkalikan air kencing dan memudahkan pembuangan.
Faktor Antinutrisi
Semua jenis legum mengandungi bahan-bahan toksik. Soya juga tidak terkecuali. Bahan-bahan itu dikenali sebagai faktor-faktor anti-nutrisi kerana bahan tersebut mengganggu penyerapan nutrien lain.
Untungnya, faktor-faktor antinutrisi soya sebahagiannya hilang atau semuanya hilang apabila soya itu diproses dalam mana-mana cara yang berikut:
- Pengawetan
- Percambahan/tunas
- Pemprosesan industri
Tidak mengandungi Vitamin B12
Soya tidak mengandungi vitamin ini sama sepertis semua makanan dari tumbuhan yang lain. Mujurlah, sesetengah produk soya ditambahkan dengan vitamin ini.
Kandungan Provitamin A dan Vitamin C yang sangat rendah
Akibatnya, soya dan produk-produk dari soya harus sentiasa diiringi dengan buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang kaya dalam provitamin A ( Karotena ) dan vitamin C. Vitamin ini, antara fungsi lainnya ialah memudahkan penyerapan zat besi dalam soya.
Alahan
Memakan soya jarang menghasilkan alahan. Walaubagaimanapun, habuk dari kacang soya menimbulkan alahan pernafasan yang serius bagi individu yang sensitif.
Kembung Perut
Kacang soya, sama seperti semua legum lain, mengandungi hidrokarbon jenis oligosakarida di dalam kulitnya yang menimbulkan kembung dalam pencernaan. Merendam dan memasak soya menyingkirkan kebanyakkan bahan yang menimbulkan masalah kembung ini.
Soya yang dihasilkan secara genetik
Walaupun tidak ada masalah kesihatan yang dikenalpasti kerana ini, tetapi penanaman soya genetik mungkin membawa ancaman kepada alam sekitar.
Sumber Rujukan : Buku " Makanan Sihat " oleh George D. Pamplona - Roger, M.D.
0 Comments
Terima kasih kerana sudi baca blog Jovie! Sebarang pandangan, cadangan dan penambahbaikan bolehlah diulaskan di ruang komen ini. Untuk hasil karya puisi admin adalah tidak dibenar sama sekali untuk meniru dan diambil sepenuhnya idea karya melainkan atas keizinan daripada admin.